Center Gibanja

Vadba za odpravo bolečin

Vadba-za-odpravo-bolečin

Vadba za odpravo bolečin je namenjena posameznikom, ki želijo odpraviti bolečine, okrevati po poškodbi/operaciji ali se na le-to ustrezno pripraviti. Pod strokovnim vodstvom boste spoznali način, kako vsakodnevno živeti in se gibati brez bolečin. Vadba za odpravo bolečin je popolnoma prilagojena posamezniku glede na njegove težave in diagnozo ter služi za izboljšanje stanja, zmanjšanje bolečin in povrnitev funkcije poškodovanega segmenta.

Program vadbe za odpravo bolečin vključuje

  • pregled izvidov, pregled in testiranje posameznika (funkcija poškodovanega segmenta, gibljivost, moč, disfunkcije itd.) ,
  • 2x tedensko vadba pod strokovnim vodstvom trenerja, gibalnega inštruktorja
  • izdelavo programa vadbe, ki jo izvajate sami doma,
  • mesečno spremljanje napredka (izboljšanje funkcije, povečanje moči in vzdržljivosti poškodovanega segmenta itd.).

Vadba je lahko izjemno koristna pri odpravi bolečin v sklepih, kot so kolena, kolki, hrbtenica, komolci in zapestja. Te koristi lahko razlagamo na naslednje načine:

Krepitev mišic

Vadba pomaga pri krepitvi mišic, ki podpirajo sklepe. Močnejše mišice lahko zagotovijo večjo stabilnost in zmanjšajo obremenitev na sklepih, kar lahko zmanjša bolečine.

Izboljšanje gibljivosti

Redna vadba, ki vključuje raztezanje in gibljivost, lahko izboljša gibljivost sklepov. To lahko pomaga pri zmanjšanju togosti in lajšanju bolečin.

Razbremenitev teže

Vadba, lahko zmanjša telesno maso in tako zmanjša pritisk na sklepe, zlasti kolena in kolke. To je lahko koristno pri zmanjšanju bolečin, povezanih s prekomerno telesno težo.

Izboljšanje krvnega pretoka

Redna vadba izboljša krvni obtok, kar lahko pomaga pri odpravi vnetja v sklepih. To lahko zmanjša bolečine in pospeši proces celjenja.

Sprostitev endorfinov

Vadba spodbuja sproščanje endorfinov, naravnih analgetikov, ki lahko pomagajo pri lajšanju bolečin in izboljšanju razpoloženja.

Povečanje moči v sklepih

Močnejši sklepi so manj dovzetni za poškodbe. Vadba, ki krepi mišice okoli sklepov pomaga pri zaščiti sklepov in zmanjšanju tveganja za poškodbe.

Spodbujanje zdravega vnetnega odziva

Nekatere vaje in aerobna vadba lahko pomagajo uravnavati vnetni odziv telesa, kar lahko zmanjša kronično vnetje, ki prispeva k bolečinam v sklepih.

Za več informacij o vadbi za odpravo bolečin se prijavite tukaj.