Center Gibanja

Doba instagrama, popolen videz in nizka samopodoba so tesno povezani

02.11.2023 / Osebna rast / Katarina Skaza

Smo v obdobju kjer je fizični izgled za družbo izjemnega pomena. Doba instagrama že skoraj zahteva visoke standarde, fit telo je tako postalo statusni simbol. Najbolj nasrka mladina, ki odrašča v tem »instagramerskem« življenju. Skupaj s tehnologijo, photoshopom, insta filtri.., postavlja telesne ideale. Ljudje doživljajo nelagodje, katerega posledica je iskanje hitrih diet.

Le-te izzovejo stradanje in zbijanje kalorij z različnimi športnimi dejavnostmi. Motiv za vadbo je v večini primerov boljši, lepši, popolnejši izgled. Bolje, da bi ga privabilo gibanje z namenom sproščanja duha, dobrega občutka med in po vadbi, pridobivanja novega znanja, širjenja obzorij, gibljivosti in agilnosti na stara leta.

Potrebna je sprememba

Lepota, zdravje in sreča izvirajo od znotraj! Zagotovo je to misel, ki si jo velja zapomniti in ozavestiti. Za svoje boljše počutje bomo najprej morali zaupati sebi in s samozavestjo verjeti, da smo lahko zadovoljni s sabo brez trpinčenja v hrani in športu. Sprememba pride, ko smo prijazni sami s seboj in s svojim telesom. Tako kot s svojim najboljšim prijateljem.

Sprememba ima več stopenj. Če bomo nepotrpežljivi, bomo neuspešni. Temu bi rekla mentalna vadba, ki tako kot vse drugo, potrebuje čas. V ničemer ne moremo biti uspešni iz danes na jutri. Milijarde nevronov, ki se nahajajo v naših možganih, imajo glavno vlogo pri tem, kaj se dogaja v naših glavah. Večina poteka nezavedno. Lahko smo neuspešni v športu, nezadovoljni s telesom ali odtujeni od sebe zaradi »nekje zadaj« zakopanih misli. Lahko so kriva naša prepričanja, sklepanja ali vedenjski vzorci. Vse to premalo ozaveščamo in ne rešujemo na funkcionalen način.

Ni še prepozno za osebno rast

Pametno razišči hrano. Pouči se o hranilih. Pomisli, kakšen prehranjevalni slog so imeli tvoji starši. Zakaj pretekli poskusi z dietami niso uspeli? Slaba vest ob uživanju hrane? Imaš res velik apetit in gre za čustveno prenajedanje? Totalna odsotnost apetita? Vprašaj se kakšno gibanje ti ustreza. S kom? Kdaj? Bi se gibal na tak način ves čas? Se zavedaš pomembnosti vključevanja osnov gibanja v vsak dan? Kaj pričakuješ od svojega trenerja? Napreduješ v gibanju ali se giblješ nezavedno in si delaš škodo?

Za uspešno reševanje najprej poišči problem. Zavedaj se, da so vsi, ki so kadarkoli ponižujoče komentirali tvoj izgled, nezadovoljni sami s sabo. To je na njihovih ramenih, ne na tvojih. Če pa si ti svoj ali tuj kritik, se vprašaj: “Zakaj imam potrebo po kritiziranju teles?”

V kolikor se najdeš v zgornjem besedilu in ne najdeš rešitve, sem tukaj, da ti pomagam. Kontaktiraj me.

Pozdravček, Mojca Bezgovšek, AFP osebni trener

Sorodna vsebina