Center Gibanja

Kako spreminjati prehranjevalne navade?

07.04.2023 / Motivacija, Recepti / Katarina Skaza

Navade in vzrok

Ko spreminjaš svoje prehranjevalne navade najprej poišči vzroke, zakaj nekaj počneš. Pomembno je, da najprej identificiraš navade, zaradi katerih se rediš ali pa ne moreš shujšati. Morda ugotoviš, da po nezdravih prigrizkih pogosto posežeš med zajtrkom in kosilom ali kosilom in večerjo. Verjetno občutiš lakoto še preden je čas za naslednji obrok. Ali večinoma uživaš samo ogljikove hidrate in meso, na krožniku pa manjka zelenjave in vlaknin? Ali cel dan ne poješ skorajda ničesar, potem pa zvečer planeš po hrani? Morda na kavču pred televizijo poješ še goro čipsa ali čokolade?

Spremembe

Sedaj lahko začneš svoje navade spreminjati. Namesto da pred kosilom posegaš po nezdravih prigrizkih, si od doma prinesi malico. Če ni času je že enota sadja ali pest oreškov dovolj, da lažje zdržiš do kosila. Ko si pripravljaš kosilo, zamenjaj bele testenine s polnozrnatimi. Vsebujejo manj kalorij, njihova višja vsebnost vlaknin pa te bo nasitila za dalj časa. V obroke poskusi vključiti še kakšno drugo vrsto zelenjave. H glavni jedi si pripravi večjo skledo solate, ki te bo nasitila z manj kalorijami in zapolnila volumen želodca.

Če obožuješ vrsto hrane, zaradi katere imaš slabo vest in pridobivaš na teži, se je ne odpovej povsem. To namreč vodi v občutek prikrajšanosti. Posledično naslednjič ob žalosti ali slabi volji ne bo dovolj moči, da bi se ji uprli. To pa vodi h kompulzivnemu prenajedanju in slabemu počutju. Če obožuješ sir, ga poskusi dodati v manjših količinah in sicer k bolj zdravemu obroku. Na primer v solatni krožnik, na popečeno zelenjavo in podobno. Ne izbiraj polnomastnih sirov, ampak zamenjaj z mozarello. V dnevu, ko je na sporedu športna aktivnost, se lahko nagradiš s kosom čokolade. V vsakem primeru pa je pomembno, da pri slaščicah ostajamo zmerni.

Sladke pregrehe priporočam 2x tedensko. Enkrat si privošči karkoli obožuješ. Bodisi čokolado, tortico, muffin, najljubšo slaščico iz restavracije in še bi lahko naštevala. Ta dan izpusti malico ali pa zmanjšaš porcijo pri ostalih obrokih. Drugič si privošči domačo zdravo sladico in pobrskaj po spletu, kaj se ti dopade, saj je na spletu receptov “malo morje”.

Poslušaj svoje telo

Pomembno je, da pri spreminjanju prehranjevalnih navad nismo lačni. Tako bo to postal tvoj novi življenjski slog, ki se ga bo lahko ohranjalo. Obroki naj bodo sestavljeni tako, da občutiš zadovoljstvo in tako ne posegaš po hitrih prigrizkih. Če se ti morda zdijo obroki v dnevu preobilni, lahko kakšen dan izpustiš malico. Poslušaj se. Ne spuščaj malice, zato da bi se manj pojedlo. Na začetku ti bo bolj premišljeno prehranjevanje vzelo nekoliko več časa. Ko pa bodo nove prehranjevalne navade postale utečene navade, ti o tem sploh ne bo potrebno več razmišljati in bo to nekaj samoumevnega.

V kolikor ti bo lažje, da jedilnik sestavimo mi, nas kontaktiraj. Verjamemo vate !

Sorodna vsebina