Center Gibanja

Spremeni svoj življenjski slog

10.09.2023 / Recepti / Katarina Skaza

Poglejmo nekaj korakov, ki nam lahko pomagajo spremeniti naš življenjski slog brez pretiranega odrekanja, hkrati pa nam zagotavljajo več energije in zadovoljstva.

Uravnotežena prehrana

Uživajte raznoliko paleto živil, vključno z zelenjavo, sadjem, polnozrnatimi živili, pustimi beljakovinami in zdravimi maščobami.

Zdrave maščobe se prebavljajo dalj časa in nam posledično dajejo daljši občutek sitosti. Pomembne so za uravnavanje hormonov in krvnega sladkorja, zato priporočamo naslednja živila: ribe, oreščki in semena, avokado, jajca, oljčno olje, kokosovo olje, skuta, arašidovo maslo, tofu, temna čokolada.

Omejite vnos predelane hrane, sladkorja in transmaščob in pijte dovolj vode, da ostanete hidrirani.

Obroki

Jejte manjše obroke večkrat na dan, da ohranite raven energije in preprečite prenajedanje. To ne pomeni, da morate imeti 5 pripravljenih konkretnih obrokov, kdo pa bi imel čas za to. 2 obroka pojejte kot malico, ki pa je lahko jogurt + jabolko, banana + manjša pest oreščkov, tuna ali preprosto ena enota sadja in polnozrnat kreker. Poskusite jesti počasi in se osredotočite na obrok, da boste bolj zadovoljni z manj hrane.

Nadzorujte porcije

Ugotovite primerne porcije za vašo starost, spol in aktivnost, preden se počutite prepolni. Hrana vas ne bi smela takoj po obroku utruditi. Pojejte ravno toliko, da bi še morda lahko malo. Čez 20 minut boste dobili občutek sitosti, saj pride informacija polnega želodca do vaših možganov z zamikom.

Uporabite manjše krožnike in posode, da vam pomagajo obvladovati porcije. Ko jeste ne počnite drugih stvari, saj tako nimate nadzora nad hranjenjem. Se pa meni osebno zdi tudi brez veze, da bi jedli, če ne veste da jeste.

Prehranski dnevnik

Vodite dnevnik, v katerem beležite, kaj jeste. To vam bo pomagalo bolje razumeti svoje prehranjevalne navade.

Vadba

Vključite redno vadbo v svoj vsakdanji življenjski slog. To vključuje aerobne aktivnosti, kot so hoja, tek ali kolesarjenje, ter vaje za moč in raztezanje. Pridružite se vodenim vadbam, za boljši zagon in motivacijo.

Začnite počasi in postopoma povečujte svojo telesno aktivnost. Če ne veste kako, je boljše, da izberete osebnega trenerja.

Spanje

Zagotovite si dovolj kakovostnega spanca, saj lahko pomanjkanje vpliva na apetit in metabolizem. Spanec je ključnega pomena za obnovo telesa, kognitivno funkcijo in čustveno ravnovesje. Pomanjkanje lahko poveča tveganje za zdravstvene težave in poslabša splošno dobro počutje.

Bodite potrpežljivi

Hujšanje je proces, ki zahteva čas in trud. Ne pričakujte hitrih rezultatov, saj lahko takšni pristopi vodijo do izgube teže, ki ni trajna. Čas bo minil v vsakem primeru in čez eno leto boste pogledali “za nazaj”. Boljše, da v enem letu dosežete želeno, kot pa da se zaletavate in pričakujete hitre rezultate, ko pa boste čez eno leto pogledali nazaj pa ne boste prišli nikamor.

Izogibajte se ekstremnim dietam

Izogibajte se ekstremnim dietam, saj lahko hitra izguba teže škoduje vašemu zdravju in vodi do yo-yo učinka, nihanje teže.

Posvetujte se s strokovnjakom. Če imate posebne prehranske potrebe ali zdravstvene težave, se posvetujte s strokovnjakom za prehrano ali zdravnikom, ki vam lahko pomaga načrtovati primeren prehranski režim.

Pomembno je, da hujšate na način, ki ga boste lahko vzdrževali dolgoročno in ki bo podpiral vaše zdravje. Zdrav življenjski slog ne vključuje le hujšanja, temveč tudi dolgoročno vzdrževanje zdrave teže in izboljšanje splošnega počutja. Če potrebujete podporo, se pozanimajte o osebnem trenerstvu.

Sorodna vsebina