Center Gibanja

Hernija diska, kaj pa sedaj?

06.02.2024 / Vadba / Katarina Skaza

Hernija na kratko: O njej govorimo, ko pride do kompresije in draženja živčnih korenin. Posledica je bolečina, ki se običajno pojavi v kombinaciji z nevrološkimi izpadi. Če ti je poznan pekoč občutek, mravljinčenje itd., beri dalje.

Strokovnjaki pogosto pozabijo na pomen higiene hrbtenice

Glavna napaka ljudi z bolečinami, ki jih povzroči hernija, je, da se gibanju izogibajo. Jedro medvretenčne ploščice je namreč sestavljeno iz kolagena, ki se upira silam kompresije, zato je za zdravje naših diskov obremenitev ključnega pomena, sploh v obdobju celjenja hernije. Obremenitve morajo biti primerne in redne.

Najpomembnejše dejstvo, na katerega ljudje pozabijo in ga zanemarjajo, je pomen higiene hrbtenice. Gre za pravilnost in prilagojenost gibanja ob opravljanju vsakodnevnih opravil skozi ves dan. V kolikor ljudje temu ne posvečajo pozornosti bodo bolečine kljub pravilni vadbi še vedno prisotne.

Telovadimo 1 uro v dnevu in če se ostalih 23 ur gibljemo nepravilno, nam vadba ne pomaga bistveno. Gre torej za iskanje tehnike, ki posamezniku med njegovimi dnevnimi aktivnostmi, ne stimulirajo bolečine (vsedanje, vstajanje, obračanje v postelji, pobiranje, predklanjanje itd.). Pri tem ne smemo pozabiti tudi na edukacijo pravilnega gibanja na delovnem mestu.

Osnovne vaje za kontrolo gibanja in aktivacijo mišic

Del higiene hrbtenice je tudi učenje kontrole gibanja. To pomeni da naj bodo tvoji gibi v začetku narejeni z zavedanjem in kontrolo nad izvedbo. Sčasoma se pravilne izvedbe gibov privadiš in gibi postanejo avtomatizirani. Kontrola gibanja je ključnega pomena za preprečitev in celjenje hernije.

“Bracing” je pogost termin, s katerim laično povedano zagotoviš stabilnost hrbtenice. Gre za pravilen stisk stabilizatorjev in ustvarjanje rahlega pritiska v trebušni votlini, kar rezultira v stabilizaciji hrbtenice.

Nujen je tako med vadbo kot tudi pri opravljanju vsakodnevnih opravil. Omogoča ti, da gibe izvedeš efektivnejše in varnejše. Moč bracinga pa je odvisna od naloge, ki jo opravljaš – npr. bracing ob pobiranju čevlja s tal bo veliko manjši kot bracing ob pobiranju 20 kilogramskega zaboja.

Bracing se najlažje naučiš v leži na hrbtu na tleh. Ko to obvladaš, lahko dodaš tudi gibe rok in nog. Tukaj v upoštev pridejo stabilizacijske vaje, ki so lahko zelo dobra iztočnica za učenje bracinga (plank, stranski plank, superman itd).

Ne pozabi na vaje stoje

Kot omenjeno so stabilizacijske vaje super izhodišče za učenje bracinga in mišične kontrole. Vseeno pa naj ne predstavljajo večine tvojega vadbenega programa. Ljudje smo namreč pokončna bitja, zato je za dolgoročni uspeh ključna mišična kontrola pri gibih, ki jih izvajamo stoje. Tukaj govorimo o kompleksnih gibalnih vzorcih, ki so tudi del našega vsakdanjega gibanja (počepanje, predklanjanje, dvigi nad glavo, nošenja itd.). Pravilno izvedbo se je dobro naučiti najprej z lastno težo, nato pa dodajamo obremenitve. Le-teh se ne smemo bati, saj so del našega življenja tudi izven vadbe (nošenje vrečk, pobiranje reči s tal itd.). Bolj kot se nanje navadiš in znaš z njimi ravnati, manjša je možnost bolečin in poškodb v hrbtenici.

Dovoli, da te naučim pravilne higiene hrbta in stabilizacije hrbtenice

Če želiš zmanjšati bolečine v hrbtenici ali se naučiti pravilne mehanike gibanja (lahko tudi preventivno), me kontaktiraj za brezplačen 15-minutni posvet na 041 849 861.

Ne čakaj, brez spremembe spremembe ne bo.

Lepo bodi, se vidiva. Kaja

Sorodna vsebina